Nu te poţi hotărî ce să comanzi pentru prînz?

10.08.2015

Gogoașe din mămăligă cu brânză de oi, mujdei și smântână.

Așa s-a întâmplat din punct de vedere geografic, că pe teritoriul țării noastre sunt multe câmpii și vițe de vie, însă pășuni – cu mult mai puține. De aceea încă mult timp carnea în Moldova nu a fost una din principalele produse de alimentație, însă nu ne putem imagina masa tradițională moldovenească fără legume și cereale, nici atunci nici acum. Terciul din boabe de porumb – mămăliga – a devenit felul de mâncare de bază în timpurile foamei, dar când au venit timpurile mai bune – a rămas principalul și preferatul deliciu al oricărei mese. Felul nou de bucate al acestui sezon – gogoașe din mămăligă, umplute cu brânză de oi care conform tradiției se servesc cu mujdei și smântână.

Placinte, La Placinte, Плацинда, пирог, изюм, stafide, pie

Plăcinta Domnească cu brânză de vaci și stafide.

Acest fel de bucate a devenit cartela de vizită nu doar a restaurantelor La Plăcinte dar și a țării. Aceste plăcinte gingașe din aluat întins cu umplutură, se prepară la noi în țară de sute de ani, însă puțini care știu că plăcinta la început era o mâncare țărănească, care se prepara din făină și apă pentru a potoli foamea. Mai târziu rețeta plăcintei a fost variată prin adăugarea umpluturilor de casă: brânză de vaci, pomușoare și fructe. Ce-i drept, în istoria plăcintelor este și partea negativă – vrei să le mănânci din nou și din nou. Voi știți unde le puteți găsi?

zander, судак, мамалыга, mamaliga, livrare, bucate, еда,

Șalău în sos de ciuperci cu mămăligă

Datele istorice spun că mămăliga era mâncarea de bază a țăranilor, care înlocuia pâinea. Necătând la faptul că multe popoare încearcă să-și „atribuie” mămăliga, cea mai veche referință la terciul de porumb datează din sec. al XVI-lea. De atunci porumbul a început să se răspândească foarte repede deoarece otomanii care ocupau teritoriul tării nu cereau taxe pe impozit pentru acest produs. Astfel, mămăliga se servea în calitate de garnitură pentru bucate ca de exmplu: șalăul în sos de ciuperci.

Înapoi la lista de noutăţi